140 jaar fietscultuur in fietsstad Utrecht

tour de france utrecht

De Tour de France start dit jaar in Utrecht, waar de eerste tijdrit wordt gefietst op 4 juli. Op 5 juli vindt de tweede etappe plaats in Utrecht, maar finishen de renners in Zeeland bij Neeltje Jans. En speciaal ter ere van dit evenement opende eind mei de tentoonstelling Utrecht Fietsstad in Het Utrechts Archief. Deze tentoonstelling staat in het teken van 140 jaar fietscultuur en is ontwikkeld door Het Utrechts Archief, de ANWB en Le Tour Utrecht. 

In de tentoonstelling komt alles aanbod wat je je maar kunt bedenken. Van de hoge bi, tot de veiligheidsfiets en de moderne stadsfiets. “De expositie duurt tot eind oktober en om het na de Tour ook aantrekkelijk te maken, organiseren we publieksprogramma’s, zoals een tour op een hoge bi”, vertelt Chantal Keijsper, directeur van het Utrechts Archief.

Utrecht, fietsstad

Utrecht is een echte fietsstad, en ook de eerste stad die een speciaal fietspad aanlegde. “Het doel van de tentoonstelling is te laten zien hoe fietsen ingeburgerd is in een bezigheid voor iedereen”, zegt Keijsper. Ook werden in Utrecht de ANWB en de Fietsersbond opgericht, en sinds kort wordt er bij het Centraal Station gebouwd aan de grootste fietsenstalling ter wereld: deze zal plaats bieden aan 12.500 fietsen.

Le Grand Départ

De nieuwe expositie in Het Utrechts Archief is dus onderdeel van Le Grand Départ, de opening van de Tour de France. Op 4 juli wordt de openingsrit bijgewoond door onze Koning, Willem Alexander. Er werken zo’n 2000 vrijwilligers mee om de start tot een succes te maken. Naast de expositie worden er sinds 26 maart, exact 100 dagen voor de Tour van start gaat, al activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de bekende wielerrit.

Benieuwd naar de expositie Utrecht Fietsstad? De tentoonstelling is nog t/m 18 oktober 2015 te zien, aan de Hamburgerstraat 28 in Utrecht. De toegang is gratis.