Augmented Reality in Utrecht

Onlangs was dé goeroe op het gebied van mobiele ontwikkeling, Tomi Ahonen, in Nederland. Hij is een groot voorvechter van het idee dat Augmented Reality het achtste massamedium zal gaan worden.

Eens te meer blijkt hieruit de vooruitstrevende visie die we al zo lang in Utrecht terugvinden. Was het niet de Utrechtse Urban Augmented Reality applicatie (UAP) die anderhalf jaar geleden al werd gelanceerd om dit zo veelbelovende medium te verweven met lokale informatie over kunst en architectuur?

De UAP is één van de eerste echte Augmented Reality applicaties die een geheel nieuwe dimensie toevoegt aan de historische en kunstzinnige beleving van de stad Utrecht. De enige voorwaarde voor het gebruik is dat de geïnteresseerde beschikt over een smartphone met een internetverbinding, een kompas en een camera. Met andere woorden: zo’n beetje iedere nieuwe smartphone, of het nu een Samsung Galaxy S3 is, of een iPhone.

De UAR applicatie is oorspronkelijk bedacht en gerealiseerd door het Nederlands Architectuurinstituur, met specifieke bijdragen van Stadspromotie Utrecht.