De geschiedenis van Utrecht

Utrecht is een stad met een lange geschiedenis. Het is dankzij die geschiedenis een zeer interessante stad en het is op dit moment een van de snelst groeiende steden in Nederland. Fysiek, sociaal en economisch. Cultuur is in Utrecht van oudsher uiteraard ook volop aanwezig.

De stad werd ongeveer 2000 jaar geleden gesticht door de Romeinen en daarmee werd direct een stuk van de rijke cultuur van Utrecht gecreëerd. De Romeinse forten werden ongeveer 300 jaar gebruikt, maar na de terugtrekking van de Romeinen namen de Friezen en de Franken het stokje over. Zij zorgden er ook voor dat Utrecht in de zevende eeuw transformeerde tot een kerkelijk centrum.

Het kerkelijk centrum werd in de elfde eeuw flink uitgebreid en in die tijd werd ook de voorloper van de Dom gebouwd. Utrecht was in de twaalfde eeuw een van de eerste Nederlandse plaatsen met stadsrechten en in die tijd werd ook begonnen met de constructie van de stadsmuur. Na het verkrijgen van de stadsrechten groeide Utrecht relatief snel en de bevolking verdubbelde in de twaalfde eeuw. Dit leidde ook tot culturele bloei en in deze periode werden veel van de karakteristieke werven en werfkelders gebouwd.

Educatie begon in de zeventiende eeuw een belangrijke rol te spelen in Utrecht en in 1636 werd de Universiteit van Utrecht officieel geopend. Deze periode kenmerkt het begin van Utrecht als educatie-stad. De stad is vandaag de dag nog altijd een stad die zeer veel aandacht besteed aan educatie en ongeveer de helft van de inwoners van Utrecht heeft dagelijks te maken met het onderwijs.

In de achttiende eeuw, in 1712 om precies te zijn, was Utrecht even het middelpunt van de wereld. De stad werd toen gekozen als decor voor vredesonderhandeling. Een oorlog die al eeuwen woedde in Europa tussen Frankrijk en onder andere Nederland en Engeland werd beëindigd met behulp van de vredesonderhandelingen en ruim een jaar na de start van de onderhandelingen werden nieuwe afspraken gemaakt over de wereldwijde machtsverdelingen. De Vrede van Utrecht wordt ook wel gezien als het eerste politieke akkoord met een wereldwijde scope.

Utrecht is tegenwoordig een stad met een rijke historie en boordevol cultuur. Om ervoor te zorgen dat de cultuur niet verloren gaat is de provincie Utrecht gestart met projecten zoals de Utrechtse schatkamer. De culturele geschiedenis moet toegankelijker worden gemaakt voor het publiek door meer aandacht te creëren voor belangrijke culturele projecten en de projecten financieel te ondersteunen.

Daarnaast dingt Utrecht ook nog mee naar de titel culturele hoofdstad van Europa in 2018. De stad doet dit door de nadruk te leggen op 3 thema’s. Habitat, waarin kunstenaars de leefwereld van de komende generaties verbeelden. In the thema 18 wordt ingegaan op de jongere generatie die, net als het derde millennium, volwassen wordt. Ten slotte wordt met het thema Playground ingegaan op de samenleving in zijn algeheel en op de communicatie tussen de verschillende mensen in Utrecht.