De Utrechtse Schatkamer

De Utrechtse Schatkamer is niet alleen een initiatief van de provincie Utrecht ter promotie van kunst en cultuur, maar het is ook een TV-programma van RTV Utrecht. Het doel van het programma is om kunstschatten die mensen in huis hebben te vinden.

Het programma is een tijdje weggeweest, maar na een onderbreking van 4 jaar heeft RTV er vorig jaar voor gekozen om het programma een terugkeer op de TV te laten maken. Dit zou volgens de makers vooral komen doordat er veel vraag naar het programma was en het zou bovendien het initiatief van de provincie goed ondersteunen.

De Utrechtse Schatkamer heeft dezelfde opzet als het bekende AVRO programma Tussen Kunst & Kitsch en mensen kunnen bij het programma dus kunst die ze thuis hebben laten taxeren door een aantal taxateurs van het programma.

Mensen die kunst of antieke voorwerpen willen laten taxeren, mogen maximaal 3 voorwerpen meenemen naar een zogenaamde taxatiedag van RTV Utrecht. De voorwerpen zullen daar onder het toeziend oog van de camera gratis worden getaxeerd. De experts vertellen na het zien van een voorwerp wat de oorsprong van het voorwerp is en hoeveel het voorwerp ongeveer waard is.

De Utrechtse Schatkamer is een erg populair programma en er kwamen ruim 550 mensen op de meest recente taxatiedag van het programma af. Er werden op de taxatiedag meer dan 900 voorwerpen getaxeerd door het team van taxatie-experts van De Utrechtse Schatkamer.

Het bovenstaande filmpje geeft een goede weergave van het programma en het laat duidelijk zien dat het zowel voor de deelnemers als voor de kijkers een zeer interessant programma is. En of er nog kunstschatten zijn gevonden? Daarvoor zal je naar het programma moeten kijken!