Te veel weerstand tegen groene wind door Utrecht

lage-weideHet liefst maken we allemaal alleen maar gebruik van groene stroom. Het is immers een kleine moeite om bij je energieleverancier te kiezen voor deze duurzame variant, dus waarom zou je het ook niet doen? Wat lastiger wordt de keuze wanneer dit betekent dat dit tot grote veranderingen in je directe woonomgeving zal leiden. Een zonnepaneel valt nog wel te overzien, maar hoe zou je aankijken tegen een windmolen vlakbij je huis? Dit laatste is het geval voor bewoners rondom de Utrechtse wijk Lage Weide, waar de gemeente en een lokaal energiebedrijf windmolens wilden gaan plaatsen. In 2011 werden de eerste plannen opgezet, en logischerwijs waren er naast voorstanders ook felle tegenstanders van het plan. 30 Januari werd het voorstel voor de windturbines officieel weggestemd in de Utrechtse gemeenteraad.

 

Molens definitief van de baan

Als het aan het lokale energiebedrijf Energie-U lag werden er in de wijk Lage Weide zo’n 8 tot 12 windmolens geplaatst die elk zo’n 140 tot 150 meter hoog. Ter vergelijking: de Domtoren is 112 meter hoog dus dit zal nogal een impact hebben op de skyline van de stad maar vooral ook voor de direct omwonenden. Na verschillende bezwaren uit de directe omgeving en de stad is het plan dan ook aangepast en ontstond het idee om het aantal windmolens te beperken tot zes stuks.

wind-turbine-geluid

In oktober van 2013 bleek dat er in de gemeenteraad ook geen meerderheid gevonden kon worden voor het plan om zes windmolens in Lage Weide te plaatsen. Daarmee was er echter nog geen streep door het plan gezet, want een definitief besluit werd uitgesteld. Het punt werd voor eind januari 2014 opnieuw op de agenda van de gemeenteraad gezet, met de verwachting dat er een definitief besluit genomen zou worden.

D66 en PvdA stemden tegen het plan wegens onvoldoende draagvlak, en het plan is nu definitief van de baan. Gemeente Utrecht heeft zich echter als doel gesteld om in 2020 de co2-uitstoot met 30% terug te dringen en 20% van de totale stroomvoorziening uit duurzame bronnen op te wekken. D66 liet weten in zonnepanelen een goed alternatief te zien.

Windmolenparken in Nederland

De provincie Utrecht zal voorlopig een van provincies zonder windmolenpark blijven. Het grootste windmolenpark in Nederland staat in Zeewolde en bestaat uit 36 molens. Het Prinses Alexia windmolenpark was een initiatief van 64 agrarische gezinnen in de omgeving. Het grootste windmolenpark ter wereld staat in Roscoe, V.S. en bestaat uit wel 627 windturbines van energiemaatschappij E.ON Energie. Ook investeerde zij samen met Dong & Masdar in het grootste off-shore windmolenpark; London Array.

windenergie-op-land

Windenergie op land (via: cbs.nl)