Utrecht streeft naar lage werkloosheid

werkloosheid

Utrecht gaat voor het laagste werkloosheidscijfer van Nederland, en dat doel moet in 2018 behaald zijn. Dat zei wethouder Victor Everhardt tijdens de Social Enterprise Day. De daling van de werkloosheid moet gerealiseerd worden door de toename van sociaal ondernemerschap, vaak in de vorm van start-ups.

Race to the bottom

Everthardt sprak deze ambitie met opzet zo duidelijk uit, zodat iedereen ervoor open kan staan en een bijdrage kan leveren. “Onze ambitie kan voor andere gemeenten een inspiratie zijn ook de werkloosheid aan te pakken. Dan krijg je een race to the bottom, en daar zou ik erg blij mee zijn”, zo zegt Everhardt.

Sociaal ondernemen

De gemeente stimuleert start-ups door het pas gelanceerde platform Social Impact Factory. Dit is een platform dat ondernemende oplossingen moet gaan bedenken voor ecologische en maatschappelijke vraagstukken. Hierin werkt de gemeente Utrecht samen met onder andere sociaal ondernemers en lokale initiatieven. Lokaal ondernemerschap moet maatschappelijke problemen op bijvoorbeeld het gebied van duurzaamheid en werkgelegenheid gaan aanpakken. Dit zal ook meer sociale samenhang in de buurt met zich meebrengen, volgens het initiatief.

En dat doen ze door elke vraag met een ondernemersvisie te benaderen. De oplossing kan zowel winst voor de samenleving  als  voor de onderneming opleveren, en dit zou het aantrekkelijk moeten maken voor ondernemers hieraan deel te nemen. De start-ups zijn namelijk ondernemingen die fungeren als motor van de economie, zo spreekt Everhardt. Ook moet het begrip ‘winst’ anders gedefinieerd worden volgens de wethouder: “Het gaat niet alleen om financiële winst, maar ook om herwaardering van kennis en mensen. Die werelden komen steeds meer bij elkaar. En het is een uitdaging om die sociale resultaten meetbaar te maken”.

Winst voor ondernemers én gemeente

Wanneer bedrijven bijvoorbeeld de mogelijkheid tot opleidingsplekken bieden kan dit gezien worden als winst. In eerste instantie voor mensen met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook voor de gemeente. Want hoe meer mensen aan het werk zijn, hoe minder uitkeringen er verstrekt hoeven te worden. En met initiatieven als Social Impact Factory moet Utrecht in 2018 het doel behaald hebben de laagste werkloosheid van Nederland te hebben.