Waar vind je rechtshulp in de regio?

via: pzc.nl

via: pzc.nl

Rechtshulp, ook wel juridisch advies, is in Nederland toegankelijk voor iedereen. De lagere inkomens worden bijvoorbeeld gecompenseerd door de overheid met gesubsidieerde rechtsbijstand. Je kunt je daarnaast zelf ook verzekeren voor rechtshulp met een rechtsbijstandverzekering. De kosten voor bijvoorbeeld een advocaat worden dan vergoed door de verzekeraar. Tot slot is in Nederland veel juridische informatie openbaar. Waar kun je in jouw regio rechtshulp vinden?

Hulp in de gemeente

De meeste gemeenten in Nederland hebben sociale raadslieden in dienst. Bij hen kun je terecht voor gratis informatie en advies over bijvoorbeeld uitkeringen, belastingen of je rechten ten opzichte van de overheid. Wil je een bezwaarschrift schrijven of moet je een formulier invullen, dan kunnen deze raadslieden je daar bij helpen. Een andere mogelijkheid is een rechtswinkel of wetswinkel. Hier werken vrijwilligers, vaak rechtenstudenten, die je gratis informatie en advies kunnen geven. Tot slot zijn er in sommige gemeenten ook speciale wetswinkels voor bijvoorbeeld kinderen en jongeren.

Ontwikkeling naar online

Nu we steeds vaker online onze informatie vergaren, speelt ook de juridische markt hier op in. De overheid probeert ook online aanwezig te zijn op het gebied van rechtshulp en juridisch advies. Het juridisch Loket is daar een voorbeeld van. Hier kun je ook terecht voor vragen over bijvoorbeeld gesubsidieerde rechtsbijstand. Online vind je natuurlijk niet alleen regionale rechtshulp. Steeds vaker zijn er ook websites over juridische zaken buiten de overheid of gemeenten om. Een goed voorbeeld van een website met allerlei informatie over rechtshulp is Rechtsinfo. Het voordeel van deze website is dat je informatie vindt op allerlei juridische vragen en je kunt bijvoorbeeld het juiste advocatenkantoor in Utrecht vinden die het beste bij jouw situatie past. Bijna alle advocaten in Nederland zijn er in te vinden met hun specialisaties. Ook kun je doormiddel van reviews en rating zien hoe elk kantoor beoordeeld wordt.